Hoeveel zegt het slagingspercentage, wat door het CBR gecommuniceerd wordt, eigenlijk?

Het is een platte weergave van de hoeveelheid examens afgenomen in de afgelopen 12 maanden, waarbij een vertaling wordt gemaakt naar het percentage met resultaat geslaagd versus gezakt.

In mijn geval ben ik als autorijschool niet bang of voel ik mij beperkt om ook leerlingen met rijangst, leerlingen met (extreme) faalangst, leerlingen met autisme of leerlingen die bij andere rijscholen niet verder komen, aan te nemen. Hierdoor komt het voor dat een relatief klein percentage leerlingen meer kansen nodig heeft om tijdens het praktijkexamen ‘n volwaardige rit neer te zetten, die vergelijkbaar is met het niveau tijdens de rijlessen. Het komt ook wel voor dat de leerling na 4/5 pogingen het opgeeft (2 x gebeurd) of op mijn aanraden naar een andere rijschool overstapt (1 x gebeurd). 

Vorig jaar had ik relatief veel van bovenstaande uitdagingen, welke dan resulteren in een slagingspercentage (conform berekening CBR) van 44%. Dus ruim onder het gemiddelde.

Wat is nu de realiteit als je puur kijkt naar hoe vaak een leerling er over gedaan heeft? Dan ziet het er heel anders uit. Hieronder mijn resultaten vanaf het begin, vervolgens heel 2021 en 2022 tot nu toe. 

Het slagingspercentage vanaf de start in 2018:
46,0% van alle leerlingen slagen bij het 1ste rijexamen en 73,0% slaagt binnen 2 x

2021: 17 geslaagden, waarvan:
7 leerlingen in 1 x geslaagd (41%) – 7 leerlingen in 2 x geslaagd (41%)
3 leerlingen in 3 x of meer geslaagd (18%)

2022: 20 geslaagden tot nu toe, waarvan:
8 leerlingen in 1 x geslaagd (40%) – 8 leerlingen in 2 x geslaagd (40%)
4 leerlingen in 3 x of meer geslaagd (20%)

Ik ben er trots op dat rond de 80% van mijn leerlingen slaagt in 1 of 2 keer en dat ik leerlingen, die vaak liever geweigerd worden door sommige rijscholen, kan helpen.